MAKRÓNKY
Francúzske delikátne zákusky
Porcie:
30
Doba prípravy
1 hodina
Náročnosť:
odborník
Druh:
Dezert
Makrónky
Makrónka je francúzska obdoba našej snehovej pusinky vyrobená z vaječného bielka, práškového a kryštálového cukru, madľovej múky. Makrónky sú bežne plnené ganache, maslovým krémom a pod.

Suroviny
150 g mleté mandle
150 g práškový cukor
150 g kryštálový cukor
110 g bielok
40 g minerálky
Oddeľte si bielky a žĺtka. Do mixéra si pripravte mandle a práškový cukor a chvíľu premiešajte. Následne zmes niekoľkokrát preosejte cez sitko do vyššej misky. Prvú časť bielok premiešajte na kašičku s mandľovo-cukrovou hmotou. Druhú časť bielok vložte do misy mixéra a šľahajte, kým sa nevytvorí biela pena. Do tejto peny postupne za znížených otáčok zamiešajte polovicu kryštálového cukru a spolu nechajte vyšľahať ďalšie dve minúty . Do hrnca s vodou pridajte druhú polovicu cukru. Zahrievajte to do teploty 118°C , pridajte postupne za stáleho miešania do bielok a šľahajte najmenej 5 minút kým nevychladne celá zmes na teplotu 50°C. Pozor pri prenášaní sirupu a nalievaní, aby ste sa neoparili !!!
Taliansky sneh prenesieme do misy s mandľami a cukrom a po častiach jemne zamiešame varechou. Miešame dovtedy, kým sa nevytvorí hmota podobná láve – z varechy bude postupne pekne stekať ale nie padať. Vtedy hmotu preložíme do cukrárskeho vrecka s hladkou okrúhlou špičkou ( ak nemáme , stačí koniec vrecka odstrihnúť ) na plech vyložený papierom na pečenie striekame kruhy cca 3 cm veľké . Keď máme celý plech nastriekaný , podložíme ho uterákom a niekoľkokrát ním jemne buchneme , aby sa z cesta odstránili vzduchové bubliny. Necháme aspoň 30 minút zaschnúť povrch a až vtedy, keď prejdeme po povrchu prstom a nič sa neprilepí, je cesto pripravené na pečenie.
Rúru predhrejeme na 180°C a pečieme asi 12 minút. Počas pečenia môžeme aspoň 2x otvoriť dvierka, aby sme odstránili prebytočnú paru. Necháme vychladnúť a môžeme plniť plnkami podľa vlastného výberu.


Krok za krokom
Krok 1
Pripravte si všetky suroviny presne podľa receptu. Bielky rozdeľte na dve časti
Krok 2
Práškový cukor a mandľovú múku dajte do mixéra a po zmixovaní preosejte cez sitko. Pridajte polovicu bielkov a premiešajte tak , aby vznikla jemná pasta.
Krok 3
Do hrnca dajte vodu a polovicu kryšťáľového cukru .Zahrievajte na teplotu 118°C.
Krok 4
Druhú polovicu kryštálového cukru spolu s bielkami dajte do mixéra a vyšľahajte do pevného snehu. Prilejte cukrový rozvar a vymiešajte kým nebude misa chladná.
Krok 5
Pomaly a postupne primiešajte sneh do mandľovej pasty , dokiaľ nevznikne konzistencia lávy. Preneste do cukrárskeho vrecka a na papierom vyložený plech striekajte tvary Nechajte zaschnúť asi 20 minút a pečte v rúre pri teplote 140°C asi 16 minút. Po upečení vychladnuté plňte podľa chuti.
Komentáre
Skvelý recept
Výborné makronky, vyšli presne podľa predstáv