MAKRÓNKY

Francúzske delikátne zákusky

Porcie:

30

Doba prípravy

1 hodina

Náročnosť:

odborník

Druh:

Dezert

 

Makrónky

 

Makrónka je francúzska obdoba našej snehovej pusinky vyrobená z vaječného bielka, práškového a kryštálového cukru, madľovej múky.  Makrónky sú bežne plnené ganache, maslovým krémom a pod. 

Suroviny

  • 150 g mleté mandle
  • 150 g práškový cukor
  • 150 g kryštálový cukor
  • 110 g bielok
  • 40 g minerálky
Oddeľte si bielky a žĺtka. Do mixéra si pripravte mandle a práškový cukor a chvíľu premiešajte. Následne zmes niekoľkokrát preosejte cez sitko do vyššej misky.  Prvú časť bielok  premiešajte na kašičku s mandľovo-cukrovou hmotou. Druhú časť bielok vložte do misy mixéra a šľahajte, kým sa nevytvorí biela pena. Do tejto peny postupne za znížených otáčok zamiešajte polovicu kryštálového cukru a spolu nechajte vyšľahať ďalšie dve minúty . Do hrnca s vodou pridajte druhú polovicu cukru. Zahrievajte to do teploty 118°C , pridajte postupne  za stáleho miešania do bielok a šľahajte najmenej 5 minút kým nevychladne celá zmes na teplotu 50°C. Pozor pri prenášaní sirupu a nalievaní, aby ste sa neoparili !!!
Taliansky sneh prenesieme do misy s mandľami a cukrom a po častiach jemne zamiešame varechou. Miešame dovtedy, kým sa nevytvorí hmota podobná láve – z varechy bude postupne pekne stekať ale nie padať. Vtedy hmotu preložíme do cukrárskeho vrecka s hladkou okrúhlou špičkou ( ak nemáme , stačí koniec vrecka odstrihnúť ) na plech vyložený papierom na pečenie striekame kruhy cca 3 cm veľké . Keď máme celý plech nastriekaný , podložíme ho uterákom a niekoľkokrát ním jemne buchneme , aby sa z cesta odstránili vzduchové bubliny. Necháme aspoň 30 minút zaschnúť povrch a až vtedy, keď prejdeme po povrchu prstom a nič sa neprilepí, je cesto pripravené na pečenie.
Rúru predhrejeme na 180°C a pečieme asi 12 minút. Počas pečenia môžeme aspoň 2x otvoriť dvierka, aby sme odstránili prebytočnú paru. Necháme vychladnúť a môžeme plniť plnkami podľa vlastného výberu.

Krok za krokom

Krok 1

Pripravte si všetky suroviny presne podľa receptu. Bielky rozdeľte na dve časti

Krok 2

Práškový cukor a mandľovú múku dajte do mixéra a po zmixovaní preosejte cez sitko. Pridajte polovicu bielkov a premiešajte tak , aby vznikla jemná pasta.

Krok 3

Do hrnca dajte vodu a polovicu kryšťáľového cukru .Zahrievajte na teplotu 118°C.

Krok 4

Druhú polovicu kryštálového cukru spolu s bielkami dajte do mixéra a vyšľahajte do pevného snehu. Prilejte cukrový rozvar a vymiešajte kým nebude  misa chladná.

Krok 5

Pomaly a postupne primiešajte sneh do mandľovej pasty , dokiaľ nevznikne konzistencia lávy. Preneste do cukrárskeho vrecka a na papierom vyložený plech striekajte tvary Nechajte zaschnúť asi 20 minút a pečte v rúre pri teplote 140°C asi 16 minút. Po upečení vychladnuté plňte podľa chuti.

Komentáre

Skvelý recept

Výborné makronky, vyšli presne podľa predstáv

Viac receptov

Tartaletky

Čokoládová torta